CAMPUS UNIVERSITARI DE LA MEDITERRÀNIA | VILANOVA I LA GELTRÚ

NOTICIAS
 
QUÉ ES EL CUM TODO SOBRE EL CAMPUS PRECIOS COMO LLEGAR ALOJAMIENTO
Hemos de saber más!
17-09-18
Esta semana empezamos el curso del CUM dirigido a la capacitación de agentes sociales para la Prevención y abordaje de violencias machistas en el espacio público, en especial de las violencias en los espacios de ocio.

Si bien en los últimos años ha habido un gran aumento de la concienciación por parte de la sociedad en general y de los profesionales del sector hay una falta importante de herramientas para la identificación de las violencias -muy normalizadas por razón de su quotidianitat-, así como de técnicas útiles para su abordaje y tratamiento.

Las prácticas de revictimización o de violencia institucional profundizan o crean nuevas heridas en la persona que ha sufrido violencia machista, en un momento muy vulnerable. Es por ello que es sumamente importante que los profesionales incorporen los nuevos saberes y se acerquen también a las nuevas formas de victimización.

De hecho, el Convenio de Estambul que se encuentra incorporado en nuestro ordenamiento jurídico desde hace ya algunos años obliga a todas las administraciones públicas a trabajar por la igualdad de género, así como facilitar toda la información y formación a los profesionales de intervención para dotarlos de las mejores herramientas posibles.

Los profesionales que trabajamos en violencias machistas lo hacemos desde la profunda vocación de lograr una sociedad libre de violencias y, también, de salvar vidas. Es por ello, que es importante que tengamos en mente que mientras nos capacitamos profesionalmente para poder desarrollar nuestras funciones, al tiempo sensibilizamos toda la sociedad.

Carla Vall, Abogada especializada en Violencia Machista, directora del curso.
[ ver + noticias ]
 

Secretaría del CUM
IMET
(Institut Municipal d'Educació i Treball)
C/ de la Unió , 81-87
08800 Vilanova i la Geltrú
Tel.: +34 93 814 04 40
correo-e: cum@imet.cat

Direcció:
Neapolis
 
Organiza:
Ajuntament de Vilanova i la Geltrú
UPC
IEMed
Secretaría:

IMET
 

CURSOS Y ACTIVIDADES DE VERANO

[ volver a programa de cursos ]

SOCIEDAD, CULTURA Y TURISMO - Coeducació: Anàlisi i eines

Fecha inicio: 10-07-2017 Fecha fin: 14-07-2017
Calendario: De 9:30 a 13:30 h Horas totales del curso: 20 hores presencials + 5 hores no presencials
Precio: 0 € Lugar:Casa del Mar, Passeig Marítim, 63

DIRECCIÓN:

Edurne Jiménez Pérez.
Sociòloga, monitora i directora de lleure, treballa a Candela des del 2008. Facilita tallers amb primària, entitats i professionals, col·labora en l’àrea d’assessoraments a entitats locals, participa en publicacions de l’entitat i en l’àrea de gestió. Compagina Candela amb docència al grau d’educació social (URV), participa a projectes de recerca feminista (GAPWork, SIMReF, GENCPOLIS) i realitza un doctorat en estudis de gènere investigant sobre la avaluació de la prevenció de violències de gènere a Catalunya.
[subir página]

COORDINACIÓN:

Jordi Valls Fuster
Tècnic de l’àmbit de Diversitat i Convivència del Servei de Convivència i Equitat de l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú.
[subir página]

PROFESORADO:

Griselda Vilaplana i Bilbao.
Va estudiar animació sociocultural i desprès Pedagogia a la Universitat de Barcelona (2002-2006). Actualment s’està formant en moviment expressiu i amb tècniques corporals integratives a l’escola Lo Corporal. Va començar treballant en el món educatiu amb una perspectiva comunitària, amb infància. Tot i que els darrers temps, ha estat amb joves com a educadora i dinamitzadora d’activitats que fomenten la participació activa i la cohesió social. Va arribar a l’associació Candela l’any 2011, però ja hi col•laborava des del 2010. Actualment a l’entitat és formadora i tallerista amb infants i joves, i també amb els grups de dones, professionals i famílies, on aplica la seva formació i experiència.

Miriam Aleman Calatayud.
Va estudiar filosofia i treballa a l’Associació Candela des de l’any 2009 com a coordinadora de projectes adreçats a la comunitat educativa. Formadora de tots els públics, comunicadora propera i apassionada, aporta sentit de l’humor i una gran capacitat organitzativa que dóna ordre a l’entitat. Defensa molt el potencial transformador i la creativitat dels i de les joves. Escriu articles i porta el bloc de “La Lore”. Compagina la seva feina amb el món musical i artístic.
[subir página]

CONTENIDOS:

DESCRIPCIÓ DEL CURS

Què passa a les nostres aules i centres i en la nostra acció educativa en el lleure o l’esport en relació a les normes i codis de gènere/sexualitat? Quines dinàmiques conscients i inconscients es reprodueixen? Què podem fer des del nostre rol educador? Són algunes de les preguntes a les que intentarem donar resposta durant el curs teòric-aplicat sobre coeducació dirigit a professorat de diferents cicles (infantil, primària i secundària) i a monitors/res de lleure i d’esports.

OBJECTIUS DEL CURS

A part dels coneixements conceptuals, el curs posarà èmfasi sobretot en les dimensions actitudinal (saber ser) i d’habilitats (saber fer). Els objectius generals són:

-Desenvolupar sensibilitat cap a les discriminacions, desigualtats i violències relacionades amb el gènere

-Conèixer els conceptes relacionats amb el sistema sexe-gènere-desig

-Desenvolupar accions coeducatives en el context particular

PROGRAMA DEL CURS

Sessió 1: Androcentrisme i heteronormativitat a l’escola i en l’educació en el lleure i l’esport

Sessió introductòria al curs on, a partir de la revisió personal, analitzarem la dinàmica del sistema sexe-gènere-desig, la seva transmissió, així com les seves conseqüències. Detectarem dinàmiques androcèntriques i heteronormatives al dia a dia de

Sessió 2: Prevenció de relacions abusives

Sessió dirigida a comprendre la complexitat de la violència masclista, la seva dinàmica, les manifestacions entre el jovent i el model d’amor romàntic. Buscarem eines d’intervenció i prevenció des de primària.

Sessió 3: La diversitat sexual i de gènere

Aquesta sessió està destinada a aprofundir en la comprensió de la LGTBIfòbia, la seva dinàmica i diferents manifestacions com l’assetjament cap a infants i joves, per després buscar eines d’intervenció.

Sessió 4: La coeducació a infantil i primària

En aquesta sessió aprofundirem en el rol de l’educador/a com a transmissora inconscient de valors i normes així com el treball amb les famílies i algunes propostes alhora de triar o crear recursos educatius.

Sessió 5: Passem a l’acció

Sessió de final dirigida a conèixer recursos i bones pràctiques, i a dissenyar accions coeducatives en el propi centre educatiu, de lleure o esportiu.

AVALUACIÓ DEL CURS

El curs s'avaluarà mitjançant l'assistència i participació a les sessions i amb una activitat individual per aquelles persones que vulguin obtenir el certificat d’aprofitament.
[subir página]

OBSERVACIONES:

Es tracta d’un curs gratuït.

Aquest curs és susceptible d'obtenir el reconeixement acadèmic del Departament d’Ensenyament i de les institucions educatives que així ho considerin.

Per saber si la vostra Universitat us reconeixerà el curs i amb quants crèdits, us recomanem que prèviament a matricular-vos ho confirmeu als punts d'informació habituals.

ENLLAÇOS D'INTERÈS

http://candela.cat/professionals/
[subir página]
[ imprimir página ]
 
Disseny i programació web: A·D·Q·A